Uzmanından, Çin ile rekabetin altın kuralları
10 yıl içinde geleneksel ticaretin bayrağı e-ticarete devredeceğine dikkat çeken Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Dijital İletişim Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, e-ihracatın avantajlarını ve e-ihracat devi Çin ile rekabetin altın kurallarını açıkladı.
BURSA (İGFA) - Pandemiyle birlikte markaların e-ticarete yönlendiklerini belirten Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Dijital İletişim Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, e-ihracat ile ticaret hacimlerini artırabileceklerini belirtti.
Türkiye’de ilk kez dijitalleşmenin rehberini anlattığı kitabında e-ihracata da değinen Garakhanova, e-ihracatın ana amacının Türkiye’de üretilen ürünlerin markalaştırılarak dünya pazarlarında tutunmasını sağlamak olduğunu ifade etti.
“Yurt içinde üretip sadece yurt içinde tükettiğimiz ürünlerde ürünlerin gerçek katma değerleri maalesef elde edilemiyor' diyen Garakhanova, 'Türkiye’yi, bölgenin e-ticaret üssü haline getirmek hedef olmalı. Türkiye, Çin’e göre Avrupa’ya daha hızlı teslimat yapabiliyor. Yine körfez ülkeleri, Bağımsız Devletler Topluluğu üyelerine coğrafi yakınlığımız avantaj. Zaten bu yüzden de Çin menşeli firmalar Türkiye’deki markalara yatırım yapıyorlar veya markaları satın alıyorlar. E-ihracatta amaç Çin ile rekabet edebilmek değil, markaya önem veren, katma değerli ürünleri talep eden kitleye hitap edebilmek” diye konuştu
Garakhanova, e-ihracatın avantajlarını ise şöyle sıraladı:
'- Dolarla satış yapıldığı için kuru baz aldığımızda gelir oranları çok yüksek.
- Alım gücü daha yüksek olan kitleleri hedefleyebiliyorsunuz.
- Daha büyük hacimli pazarlara hitap etmiş olabiliyorsunuz.
- E-ticarette sadece yurt içini baz aldığınızda sözün gerçek manasında 7/24 satış söz konusu olmuyor. Fakat - e-ihracatta Türkiye’de gece olduğunda (e-ticaret satışlarının dip olduğu zaman aralığı), Amerika’da gündüz oluyor ve satışlar duraksamadan 7/24 devam ediyor.
- E-ihracat, ihracatın bir türüdür ve ihracatçı olarak birçok devlet teşviğinden, özellikle de Ticaret Bakanlığının ihracat odaklı desteklerinden yararlanabiliyorsunuz
- İhracat yaptığınız için KDV iadesi alma hakkınız oluyor
- Markanızı uluslararası bir markaya dönüştürebiliyorsunuz.