Genel 19.03.2022 16:09:41 0

TÜRKİYE’NİN 8 İLİNDE SU VE KATI ATIK ALTYAPILARI AB FİNANSMANI İLE GÜÇLENDİRİLECEK

TÜRKİYE’NİN 8 İLİNDE SU VE KATI ATIK ALTYAPILARI AB FİNANSMANI İLE GÜÇLENDİRİLECEK

TÜRKİYE’NİN 8 İLİNDE SU VE KATI ATIK ALTYAPILARI AB FİNANSMANI İLE GÜÇLENDİRİLECEK

Türkiye’nin 8 ilindeki su ve katı atık altyapıları dev proje ile güçlendirilecek. Finansmanı AB ve Fransız Kalkınma Ajansı AFD tarafından karşılanacak proje, İller Bankası ve AFD’nin belediyelerle ortak çalışması ile yürütülecek.

İller Bankası ve AFD’nin birlikte yürüttüğü “Belediye Hizmetleri Projesi’nin 8 ildeki 12 faydalanıcı kurumu, 7-8 Mart 2022 tarihinde Ankara’da düzenlenen bir çalıştayda buluşarak uluslararası ihale prosedürleri eğitimi aldı. 

266 milyonluk bütçe                                   

2020’de başlayan “Belediye Hizmetleri Projesi’ne Avrupa Birliği’nin sağladığı 203 milyon Avroluk hibe finansmanını yöneten Fransız Kalkınma Ajansı AFD, 63 milyon Avro’luk bir kredi ile projenin toplam finansmanını 266 milyon Avro’ya çıkarttı. Proje kapsamında Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa olmak üzere 8 ilde içme suyu, atık su ve katı atık sistemlerinin güçlendirilmesi için 19 altyapı yatırımının gerçekleştirilmesi planlanıyor.

2.4 milyon kişiyi kapsıyor

2025 yılında tamamlanacak olan program sayesinde, son yıllarda nüfusu yoğun bir şekilde artan bölgedeki yaklaşık 2,4 milyon kişi, daha güçlü içme suyu, atık su ve katı atık hizmetlerine ulaşacak. Ayrıca, iklim değişikliğinin yol açtığı kuraklık tehlikesine karşı, su kaynakları daha sürdürülebilir bir şekilde yönetilerek yılda yaklaşık 4,5 milyon metreküp kirli suyun çevreye karışması önlenecek ve yılda yaklaşık 22 milyon metreküp içme suyu tasarruf edilecek. Program, belediyelerin katı atık ve atık su sistemlerinin daha etkili yönetimini sağlayarak, sera gazı emisyonlarının azaltılmasına da önemli ölçüde katkıda bulunacak.

İller Bankası ve AFD Çalıştay yaptı

Projenin önemli hedeflere etkili bir şekilde ulaşması için yapılan teknik destek faaliyetleri kapsamında, projenin nihai faydalanıcıları ve uygulayıcıları olan belediyeler ile su ve kanalizasyon idarelerinin teknik ve finansal yönetim kapasitelerinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Bu bağlamda gerçekleştirilen ve 85 kişinin katıldığı çalıştayda AFD’nin Paris’ten gelen uzmanları ihale prosedürleri ile ilgili bir eğitim verdi. Eğitime İLBANK Genel Müdürlüğü ve Bölge Müdürlükleri de katılarak önemli katkılarda bulundu. Bundan sonraki aşamada, proje kapsamında yerelde yürütülecek olan ihale süreçlerinin en etkili şekilde yönetilerek, 8 ilde hizmetlerin güçlenmesi ve Türkiye’nin iklim değişikliğine karşı mücadelesinin desteklenmesi hedefleniyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Adıyaman Kent Konseyi başkanlığına Dr. Erdoğan Altunbaş seçildi

Adıyaman'da Nar Ekşisi Dönemi

Başkan Tutdere 210 Günlük İcraatlarını Anlattı

AK PARTİ MERKEZ İLÇE BAŞKANI MEHMET FATİH OLGUN ATANDI

BASIN AÇIKLAMASI

Alın teri ve emekleri ile toprağı ilmek ilmek işleyen Adıyamanlı çiftçilerimize 488 ton nohut 78 ton mercimek tohumu dağıtıldı.