Sokak Hayvanlarını Unutmayalım
Korona virüs sebebiyle hepimiz için zor olan bu süreçte birçok kurum, sokak hayvanları için çalışıyor ama yetersiz olabiliyor bu çalışmalar. Sokağa çıkma yasağı döneminde sokak hayvanlarının aç ve susuz kalmamaları için halkımıza da görevler düştüğü kanaatindeyiz.
Her mahallede belli noktalarda, parklarda hayvanlar için küçük su istasyonları oluşturulabilir. Bunun için birkaç plastik kap ve temiz su yeterli olacaktır.
Yemek Artıkları Verilebilir
Bu su istasyonları ile birlikte plastik kaplarda hayvan mamaları veya yemek artıkları sokak hayvanlarına verilebilir. Ama bunun bazı önemli noktaları var. Mesela birçok kişi yemek artıklarını hayvanlar için çöp kutularının yanına koyuyor ama bu yanlış bir uygulama. Çünkü hayvanlar bu şekilde mikroplarla yakın temas halinde oluyorlar. Onun yerine mama veya su kapları uygun noktalara ve gerekli miktarda yerleştirilmeli.
Hayvanlara yemek artıkları verirken de dikkat edilmesi gereken noktalar var. Yağlı, baharatlı, salçalı, soğan ve sarımsaklı yemek artıkları toksik özellik taşıdıklarından dolayı hayvanlar için çok tehlikeli. Balık kılçığı veya tavuk kemiği, kedi ve köpeklerde yaralanmalara veya boğulmalara sebep olabileceği için yemek artıklarının özenli bir şekilde ayıklanması gerekiyor.
Bozuk Gıda, Hayvanı Öldürür
Bozulmuş gıdalar ve küflenmiş ekmekler de hayvanlar için çok sakıncalı. Çünkü küf, toksik bir madde olduğundan dolayı az bir miktarı bile özellikle yavru hayvanlarda ölümle sonuçlanan hastalıklara neden oluyor. Yani bozuk gıdalar hayvanları öldürüyor.
Mama ve yemek artıkları kadar önemli bir nokta daha var. Su konusu. Hayvanlar temiz su ararlar. Bu yüzden her vatandaşımız kapısının önüne, mümkünse çöplerin atılmadığı, araçların park etmediği uygun bir yere bir kap su koyarsa sokaktaki hayvan dostlarımız susuzluktan kurtulmuş olurlar.
Çok önemli bir nokta daha var. Kedilere köpeklere her besin verilmez. Süt, çikolata, turunçgiller, kılçık, çiğ yumurta, çiğ et gibi gıdaların kedilere verilmemesi gerekli. Kafeinli gıdalar, çikolata, hayvansal yağlar, soğan, sarımsak, çiğ yumurta, çiğ et, salam, sosis, kılçık ve tavuk kemikleri gibi şeyler de köpekler için çok tehlikeli.
Metal Kaplar Çok Tehlikeli
Sokak hayvanlarına su ve mama verirken metal kaplar kullanmayalım. Çünkü metal kaplar yaz aylarında suyun ısınmasına, ısınan kap ise hayvanın dilinin yanmasına neden olur. Ayrıca kış aylarında sokak hayvanlarının dilleri soğuyan metal kaba yapışabilir. Metal kap, soğuk havanın da etkisiyle suyun daha kolay donmasına neden olabilir. Ama plastik kaplarda mama verilebilir.
Sokak hayvanlarına pişmiş tavuk, et gibi iri parçalı yemekler vereceksiniz bu yemekleri parçalayın. Çünkü iri parçalar hayvanda hazımsızlığa ve karın ağrısına neden olabilir. Eğer çevrede yavru köpekler varsa onlar için en küçük parçaları ayrılmalı. Hatta yavrular için özel püreler hazırlansa daha iyi olur diye düşünüyorum. Dişleri yeni çıkmakta olan yavru köpeklerin midesi çok küçük olduğundan dolayı kolay sindirilebilir yemekler yemesi gerekir.
Kedi ya da köpek olsun sokak hayvanlarına yemeklerden artan kemikleri vermeyin. Hazmı zor olan kemik parçaları aynı zamanda onların hayatını tehlikeye atan birer silaha dönüşmektedir. Parçalanan kemiklerin, hayvanların nefes borusunda, diş etlerinde yaralanmalara neden olabileceğini unutmayın.
Dışarda Yemek Bırakmak Tehlikeli
Yaz mevsiminde dışarıda yemek bırakmak hayvanların hayatı için çok tehlikelidir. Sıcakta çok kısa bir sürede bozulan yemek hayvanların zehirlenmesine neden olabileceğinden dolayı yemeğin kapta fazla beklememesi gerekir. Yaz günlerinde sokak hayvanlarının beslenmesinde yapılabilecek en doğru hareket, hayvanın yemeği yemesini beklemektir.
Unutmayalım ki bu dünyada bizler kadar sokak hayvanlarının da yaşama hakları var. Bu zor süreçte sokak hayvanlarını unutmayalım.
KAYNAK: AGC – İlke Haber Ajansı