Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yapımı devam eden Sur evlerinin inşası taşeron ve işçilerin yüklenici firmadan ödemelerini alamamasından dolayı kısmen durdu. Paralarını alamadıklarını söyleyen 15 taşeron ile 70 civarı işçi, hakları verilmezse evleri yıkacaklarını söyledi.
Yağmur ENSARİ (YENİGÜN HABER) –
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ işbirliği ile başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları, bazı taşeron ve işçilerin ödeme almamasından dolayı kısmen durdu. Tarihi Sur ilçesinde inşa çalışmalarını sürdüren taşeron ve işçiler, 2020’nin 6’ncı ayından beri paralarını alamadıklarını söyleyerek yüklenici firma ve yetkililere çağrıda bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrıları ve TOKİ bünyesinde yürütülen kentsel dönüşüm projesine güven duyduklarını ancak yüklenici firmadan ödeme alamadıklarını belirten işçiler, “Cumhurbaşkanına, devlete ve TOKİ’ye güvendik ama aylardır paramızı alamıyoruz. Paramızı vermezler yaptığımız evleri yeniden yıkacağız” dedi.
1 yıla yakın zamandır ödeme alamadıklarını dile getiren Mesut Çiçek, “Çalışanlar olarak 2020’nin 6’ncı ayından beri paramızı alamıyoruz, mağduruz. İşçiler ve taşeronlar olarak hepimiz zordayız. Devlete, Cumhurbaşkanına TOKİ’ye güvendik ama paramızı alamıyoruz. Son 10 gündür muhatap bulamıyoruz. Yetkililere ulaşamıyoruz, ulaştığımız zaman da her zaman bizi erteliyorlar. Bizi arayıp zaman isteselerdi verirdik birkaç ay daha ama telefonlarımıza bile cevap vermiyorlar. Alacaklılar bizi arıyorlar diye telefonlarımızı kapatmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.
Yüklenici firma tarafından kendilerine karşılıksız çekler verildiğini vurgulayan Çiçek, yaşadığı mağduriyeti anlattı. Evini satıp işçilerin parasını veren taşeron arkadaşlar olduğunu kaydeden Çiçek, 'Karşılıksız çeklerin borçlarını evlerini satarak ödeyen arkadaşlarımız var. Elektriğini, su borcunu, kirasını ödeyemeyenler var. Başkalarına ev yapmaya geldik ama kendimizi evsiz bıraktık. 15 civarı taşeron parasını alamazken, 70 civarı işçi parasını alamadı. Toplamda 30 milyon alacağımız var ama paramızı alamıyoruz' dedi.
‘Evlerimizi satıp borç ödedik’
Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı’na sorunlarını anlattıklarını söyleyen Diyar Doğanay, çözüm bulunmadığı için evlerini sattıklarını söyleyerek, yetkililere seslendi. İşçilere aylardır yemek verilmediğini belirten Selim Karatay ise, “20’ye yakın taşeron, yüzlerce işçi burada mağdur olduk. Varımızı yoğumuzu bu işe yatırdık ama buradan paramızı alamıyoruz. Bizlere karşılıksız çekler verdiler ama bizi susturmak için düşük meblağlarda ödeme yaptılar ve rica ederek çekleri geri çekmemizi istediler. Sözlerine güvenip çekleri geri çektik ama bu kez onlara ulaşamıyoruz. İnşaat çalışmaları durdu. Muhatap bulamazsak buraları yıkacağız' dedi.