Sivas'ın Gürün Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Aktepe, son dönemde gübrede yaşanan fiyat artışının önce üreticiyi ardından tüketiciyi zor bir duruma düşürdüğünü söyledi.
SİVAS (İGFA) - Sivas'ın Gürün Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Aktepe, son dönemde gübrede yaşanan fiyat artışının önce üreticiyi ardından tüketiciyi zor bir duruma düşürdüğünü söyledi. Başkan Aktepe gübre fiyatlarında artışın devam etmesi durumunda üreticilerin üretimlerini aşağı çekeceğini de hatırlatarak bu durumun daha fazla ürün ithali anlamına geleceğini söyledi.
Gürün Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Aktepe başta gübre olmak üzere yem, zirai ilaç, elektrik fiyatları ve sulama fiyatları son günlerde önemli ölçüde artış gösterdiğinin altını çizerek, “Girdi fiyatlarının artmasıyla ürün maliyetleri de artış gösterecek üretici üretimde sıkıntı çekerken artan gıda fiyatları tüketicilere ağır geliyor. Gübre fiyatları son günlerde önemli ölçüde artarak üreticimizin haklı tepkisini çekti. Çiftçi, kimyasal gübre sezonu başlarken yüksek fiyat artışının şokunu yaşıyor. Gübre kullanımının en yoğun olduğu bir dönemde fiyatların hızla yükselmesi çiftçilerin tepkisine neden oluyor. Yapılan zamlar üreticilerimizi büsbütün gübre kullanamaz duruma getirmiştir. Artan gübre fiyatları nedeniyle üretim düşecek dolayısıyla daha çok tarım ürünü ithal edilmek zorunda kalınacaktır. Daha fazla zaman kaybedilmeden bu fiyat artışı ortadan kaldırılmalıdır” dedi.
Rekolte kaybı ve verimsizliğin önüne geçmek için üreticilerin mutlaka gübre kullanılması gerektiğini hatırlatan Başkan Aktepe “Gübre kullanımı verimi yüzde 20-80 oranında artırıyor. Dolayısıyla fiyat artışı nedeniyle gübre bulamayan üretici rekolte kaybı ve verimsizlikle karşı karşıya kalacağı öngörülmekte. Bu da milli ekonomiye ciddi zarar verecektir” dedi.
Gübre sektörünün denetim ve kontrolünün yapılmasının bu dönemde önem kazandığının da altını çizen Başkan Aktepe “Üre gübresi fiyatında aralıktan bu yana %30.4 lük geçen yılın ocak ayına göre yüzde 70 artış olduğu biliniyor. Bu gübre fiyatlarına müdahale şarttır. Bu fiyatlara gübre alabilecek çiftçi üretici sayısı azalacaktır. Gübre tarımsal üretimdeki en önemli girdilerden biridir ve üretimi yüzde 50'ye kadar artırabilir. Yoğun gübre kullanımının başlayacağı önümüzdeki günleri düşünerek üretimin aksamaması için artan gübre fiyatlarının aşağı çekilmesinin üzerinde durulmalıdır.Fahiş fiyatlarla satılacak olan gıda maddelerinin kazananları spekülasyon yapacak olan aracılar kaybedeni ise çiftçilerimiz ve tüketiciler olacaktır.Bu sorun sofraya yansımadan acilen çözülmelidir' dedi.