Gelecek Partisi Diyarbakır: 'HDP'ye açılan kapatma davası büyük talihsizlik'

Gelecek Partisi Diyarbakır:

Gelecek Partisi Diyarbakır: 'HDP'ye açılan kapatma davası büyük talihsizlik'

Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Av. Aydın Altaç, HDP’nin kapatılmasına yönelik atılan adımları yanlış bulduğunu vurgulayarak, “Davanın açılması yürütmenin yargıya talimatıdır' dedi.

Yağmur ENSARİ (DİYARBAKIR YENİGÜN)
Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Av. Aydın Altaç ile parti üyeleri Diyarbakır Yenigün Gazetesi'ne yaptığı ziyarette, Türkiye’de yaşanan son gelişmeler ve bölge sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

HDP’ye yönelik açılan kapatma davasına dair konuşan Başkan Altaç, kapatma davasının Türkiye açısından büyük bir talihsizliğe neden olduğunu belirterek, 'Yargı tamamen yürütmenin etkisi altına girdi, hükümetin etkisi altına girdi. Özellikle son 2 ay içinde Bahçeli’nin açıklamaları, AK Parti Başkan Vekilinin “HDP’yi hem hukuken hem de fiilen kapatacağız” açıklamarından sonra davanın açılması yürütmenin yargıya talimatı olarak görülüyor. HDP’nin suçlu olduğu ya da suçsuz olduğu ile ilgili bir husus değil. Hükümetin talimatı ile açılmış bir davadır. Davanın açılma tarihi de çok manidardır. MHP kongresinin hemen bir gün öncesinde olması tamamen paslaşma şeklinde olduğunu gösteriyor' diye konuştu.

Altaç, Bahçeli’nin konuşmalarındaki tüm açıklamaların HDP üzerine yoğunlaştığını anımsatarak, 'Milliyetçi kesimin Türkiye’deki kutuplaştırıcı söylemlerden kaynaklı süreci elinde tutmak için böyle bir yöntem seçtiler. Ama biz parti olarak parti kapatmakla bu işleri çözemeyeceklerini, siyasi sorunları çözemeyeceklerini tam tersi siyasi partilere yaşam hakkı tanırsanız, siyasi söylemleri taban yaydıkça, vatandaşın taleplerini ve söylemlerini dikkate aldıkça daha sağlıklı bir gelişme yaşanacağını düşünüyoruz” dedi.

Parti kapatmanın demokratik olmadığını vurgulayan Altaç, Türkiye’de sorunların temel adresinin siyaset olması isteniyorsa, parti kapatmak yerine partilerin açılmasının teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

'KADES'TE KÜRTÇE DE YER ALMALI'

Bu arada 'Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi' amacıyla geliştirilen Kadın Acil Destek Uygulaması’nda (KADES) Kürtçe’nin yer almasına da değinen Aytaç, KADES üzerinde değişiklikler yapılması gerektiğinin altını çizdi. Anadilde eğitimin temel haklardan olduğuna dikkat çeken Başkan Altaç, “Kürtçe ve Zazaki’yi eğitim kurumlarında öğretilmesi Türkiye’nin yararına ve menfaatinedir.  Türkiye’de büyük bir kısım anadilini literatürde kullanıldığı biçimiyle akademik dili kullanmamız Türkiye’ye değer katar. Bununda önünü açacak olan hükümet politikasıdır. Hükümetin bunu desteklemesi gerekiyor. Geçmiş hükümetlerden gelen bir sorundur ama son sorumluluk mevcut hükümettedir' dedi.

'KAYYUMLAR KALICI ESER BIRAKAMADI'

Öte yandan yerel yönetimlerin çalışmalarını da eleştiren Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Av. Aydın Altaç, “Diyarbakırlı vatandaş olarak son 4 yıldır kayyum yönetiminin hâkim olduğu bir şehirde yaşıyorum. Yarım saatlik yağıştan sonra tüm ana arterlerin kapandığı bir yerde yaşıyorum. Bu şehir sıradan bir şehir değil, tarihsel anlamda baktığınız zaman bölgenin önde gelen illerinden biri ama biz altyapı sorunlarını henüz çözemedik. Mevcut yerel yönetimlere bunu hatırlatmak istiyorum. Alt yapımızı henüz tamamlamış değiliz. Mevcut imar kirliliğini kaldıracak bir şehir değil. Bugün dâhil izin verilen uygulamaları görüyoruz' dedi.  Yerel yönetimlerin Diyarbakır’ın sorunlara katkı sunamadığını öne süren Başkan Altaç, kayyum yönetimlerini Diyarbakır’da kalıcı bir eser anlamında vatandaşları ikna etmeleri gerektiğini belirterek, 'Kalıcı eser anlamında bir şey yok, rötuşların Diyarbakır’a değer katmıyor” diye konuştu.