Tarih: 08.02.2021 13:04

Diyarbakır'da pandemi meslek değiştirtti!

Facebook Twitter Linked-in

STK Başkanı, servis şoförü, müzisyen, garson daha nice meslek çalışanı pandemi nedeniyle meslek değiştirmek zorunda kaldı. Kimisi manavda, kimisi fırında, kimisi ise inşaatlarda çalışmaya başladı. Meslek değiştirmek zorunda kalanların tek isteği ise biran evvel kendi işlerine geri dönmek

YAĞMUR ENSARİ- ŞEHRİBAN ELEFTOZ (DİYARBAKIR YENİGÜN)
Koronavirüs pandemisi nedeniyle birçok sektörün faaliyetleri geçici süreliğine durduruldu. Faaliyetlerin durdurulmasıyla beraber binlerce çalışan meslek değiştirmek zorunda kaldı. Diyarbakır Servisçiler Odası Başkanı Mahmut Kaya ve Diyarbakırlı genç müzisyen Baran Yaprak sadece bunlardan ikisi. Belediyeye ait Organik ürün pazarında satış yapan Kaya ve inşaat işçisi olan Yaprak’ın tek isteği severek yaptıkları işlerine en yakın zamanda geri dönmek.

SAHNELERDEN İNŞAAT GEÇTİM

Geçim sıkıntısı nedeniyle sahnelerde severek yaptığı müzisyenlikten mesleğini bırakıp inşaatlarda çalışmaya başlayan Baran Yaprak, “Pandemiden önce müzisyenlik yapıyordum. Pandeminin başladığı ilk 3 ay evde kaldım ama  hayat normale dönmeyince başka sektörlere yönelmek zorunda kaldım. İnşaat sektörüne girmeye karar verdim ve 7 aydır inşaatta çalışıyorum. Benim gibi nice müzisyen arkadaşım başka mesleklere yönelmek zorunda kaldı. Pandemi nedeniyle kafeler kapatıldı ama diğer alanlarda her şey normal haliyle devam ediyor. Pandemi sürecinde en fazla zarar gören mesleklerden olduk. Bizim tek kaynağımız müzik idi ekstra bir gelirimiz yoktu. Müzikten kazandığımız para ile ailelerimize bakıyorduk” dedi.

İnşaatta da şarkı söylediğini dile getiren Yaprak, sahnelere olan özlemini şu cümlelerle dile getirdi: “Müzik yapmayı özledim. Sahnelere ara vermek zorunda kaldık ama müzik her zaman bizimle beraber. İnşaatta da sürekli şarkı söylüyorum. Müzik beni ayakta tutan şey ve bunun için devam ediyorum.”

MÜZİSYENLER DESTEK ALAMADI

Herhangi bir maddi destekten yararlanmadıkları söyleyen Yaprak, karşılaştıkları zorlukları şöyle anlattı: “Bin liralık destek verileceği söylendi ama onda da derneklere üyelik istiyordular. O kadar uğraştırıyorlar sadece tek seferlik bin lira için onu vermeseler daha iyi. Bin liralık desteği vermemek için bir sürü prosedür ortaya attılar.”

ODA BAŞKANI ESNAF OLDU

Diyarbakır Servisçiler Oda Başkanı Mahmut Kaya ise bu zorlu süreçte Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan organik ürün pazarında esnaflığa başladı. Kaya, odaya kayıtlı birçok kişinin meslek değiştirmek zorunda kaldığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Odamızın giderleri devlet tarafından değil de esnafın ödediği aidatlar ile ödeniyor. Pandemiden dolayı esnafın geliri olmadığı için odaya ödeme yapamıyor. Biz de ailemizin geçimini sağlamak için belediye tarafından açılan organik semt pazarında çalışmaya başladık. Ailemizi doyurmak için böyle bir yola girmek zorunda kaldık. Benim gibi birçok arkadaşımız manav, fırın, pazar, inşaat gibi yerlerde çalışmaya başladı. Araçlarını satıp Türkiye’nin çeşitli illerine giden arkadaşlarımız var. Yetkililerin maddi destek vermeleri için başvuruda bulunduk. 350 esnafımız bu destekten yararlanmalıydı ancak hepsi yararlanamadı”








Orjinal Habere Git
— HABER SONU —