Deprem ve sonrası Adıyaman da yapılanlar ve yapılması beklenenler.

Deprem ve sonrası Adıyaman da yapılanlar ve yapılması beklenenler.

Deprem ve sonrası Adıyaman da yapılanlar ve yapılması beklenenler.

Deprem ve sonrası Adıyaman da yapılanlar ve yapılması beklenenler.

6 Şubat depremi ilimizi enkaz yığınına çevirdi. Cenaze çıkmayan ev aile kalmadı yaklaşık 6 ay oldu yapılanlara ve yapılamayanlara birlikte bakalım.

DEPREMDEN SONRA YAPILANLAR

1-Depremin ilk üç günü çektiğimizi o çığlıkları çaresizliği unutabilmek ne mümkün. Sonra gelen ekipler ve yardımlar yağmur gibi yağmaya başladı

2-Çadırlar kuruldu halk önce çadırlara yerleşti büyük oranda

3-Akabinde Konteynir kentlerin alt yapısı kuruldu çadırdan konteynirlere geçişler başladı daha yaşanabilir bir ortama geçti insanlarımız

4-1300 yıkılan binaların enkazları kaldırıldı

5-yıkılacak ağır hasarlı binaların % 26 sı yıkıldı ve enkaz kaldırıldı yıkımlar devam ediyor.

6-evı yıkılan ve ağır hasarlılara 5 bin ve 3 bin kıra desteği taşınma desteği verildi.

7-yerinde dönüşüm için hak sahipliği müracatları alındı

8-yerinde dönüşüm için yerinde yapımmı TOKİ den konutmu müracatlarını bakanlık alıyor.

9.Toki Konutları gece gündüz çalışmayla bitme aşamısına gelen kısmı var diyerleri devam ediyor.

10-yapılacak konutlar için 500 bin hibe 800 bin kredi imkanı tanındı

YAPILMASI BEKLENENLER

1-Gelen her bakana EFENDİM EKSİK YOKMU DENİYOR ? YOKSA HER BAKANDAN İLE BİR KATKI ALINIYORMU? BİLİNMİYOR.

2-Yeni valimiz geldiği günden beri kendisi geziyor ve tespıtler yapıyor heralde OYSA Genel beklenti ilin bütün kamu yönetenlerini sahaya sürmek herkesin kendi alanında 7/24 sahaya hakim şekilde işler yapmasını sağlamak herkesin kendi işinde kamuoyunu günlük haftalık bilgilendirmeleridir.

3-Orta hasarlı konut sahipleri bellidir ve acilen evlerine zorunlu alınmalıdırlar

4-Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi gereken firmaların disipline edilerek kontrol altında iş yapmalarını sağlamak şarttır.

5-YIKILACAK Konutların hızlandırılması ve süratle yıkımların bitirilmesi ve konut yapımına başlanması halkın beklentisidir.

6-hırsızlık ve asayiş ile ilgili güvenlik güçlerimizin tedbirleri arttırması ahlak polisinin yoğun mesaisi gerekmektedir.

7-ADIYAMAN HATAY KAHRAMANMARAŞ üç ilin özel statüye alınması vergi sgk ve borçların silinmesi esnafa her tür destek verilerek esnafın ayağa kalkması sağlanmasıdır. En az 3 sene bu üç ilin vergiden sgk dan muafiyet hakkı verilmesi

8-esnaf kefalet kooperatifleri gelen kredileri kimseye vermiyor kefil alamam teminat alamam düşüncesi var sanırım bu ile yapılabilecek bir kötülüktür.

9-bürokratik engeller yok edilmelidir ÖRNEĞİN TABİPLER ODASI yüklü bir oranda hibe kaynak bulmuş Konut yapılırsa bu para ilimize gelecek gelin görünki tabip odası başkanının elinden tutan olmayınca engellerden bu parayı alamıyoruz ilimize aktaramıyoruz çevre iller alır kullanır.

10-İLİN PLANLANMASINDA ATATÜRK BULVARINA RAYLI TAŞIMA SİSTEMİ MUTLKA KURULMALIDIR.

11-VALİLİK BAŞKANLIĞINDA bütün vekiller sivil toplum kurumları ve katkı sunacam diyen herkes ayda bir mutlaka toplanmalı YAPILANLAR VE YAPILACAKLAR ele alınmalı el birliğiyle bu işler yapılmalıdır.

12. Onbinlerce KİRACI evlerinden çıkarılmış ev yok konteynır verilmez kiralık evler olmuş aylık on bin tl bu kiracıların durumu gerçekten çok kötü halde.

20.07.2023 Zeki DİŞKAYA AGC BAŞKANI