İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır, 11 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla böbrek hastaları için iyi yaşamın dört kuralını açıkladı.
BURSA (İGFA) - Böbreklerin vücudumuzda zehirli maddelerin atılmasından kemik iliği ve sağlıklı kan yapımına dek birçok önemli görev üstlendiğine dikkati çeken İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır, tüm organların sağlıklı çalışması için böbreklerin sağlıklı olması gerektiğini belirterek, böbrek hastaları için ‘iyi yaşamın’ 4 kuralını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN!
Özellikle son bir yıldır COVID-19 dolayısıyla ister istemez hareketsizlik had safhaya ulaştı. O nedenle haftanın en az üç günü yapılacak 45 dakikalık tempolu yürüyüş, böbreklerin kanlanmasında büyük önem taşıyor.
GÜNDE MUTLAKA 1,5-2 LİTRE SU İÇİN!
İçtiğimiz suyla kandan süzülen zararlı maddeler idrar haline getiriliyor ve vücudumuzdan ancak bu şekilde uzaklaştırılıyor. Vücudumuzda yeterli miktarda su bulunmadığında böbreklerimiz çalışmak için çok daha fazla güç harcıyor ve yıpranması hızlanıyor.
AŞIRI TUZ TÜKETİMİNDEN KAÇININ!
Fazla tuz sağlığımız ve böbreklerimiz için tam bir düşman olduğundan tuzu azaltmak böbrek hastalığı tedavisinin en önemli basamağını oluşturuyor. Yemeklere tuz eklemeye gerek yok, zira hiç tuz eklemediğimizde bile sebzelerden 2 gram tuz alıyoruz.
FAZLA KİLOLARINIZDAN KURTULUN!
Günümüzde çocuklarda da obezite hızla yaygınlaştığı için böbrek hastalığı çocuk yaşta da görülür hale geldi. Çocukların hareketsiz kalmalarının mutlaka önüne geçmek, sağlıklı beslenmeye ve spora özendirmek gerekiyor.