AKGÜNLÜK SAKIZININ ŞİFASI

AKGÜNLÜK SAKIZININ ŞİFASI

“ TÜRKİYE’ DE İÇ ANADOLU BÖLGESİNDE YETİŞİR”

Binlerce yıllık geçmişe sahip olan ve geleneksel tıpta kullanılan Akgünlük sakızı birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Akgünlük ağacından elde edilen sakız, özellikle öksürük kesici, mide yaralarını iyileştirici, balgam söktürücü gibi bir çok özelliğe sahip

Özellikle mevsim geçişlerinde sıkça görülen faranjit, beraberinde oluşturduğu öksürüğe karşı bitkisel çözüm için birebir iyi gelen akgünlük sakızının son yıllarda vatandaşlar tarafından oldukça tercih edildiğini belirten aktarcı Mehmet Gişioğlu, bu bitkinin solunum yolu enfeksiyonları için de  yararlı olduğunu vurguladı

Akgünlük sakızının ağaç reçinesi olduğunu ifade eden Mehmet Gişioğlu, “Akgünlük sakızı Kuzey Afrika’ da yetişir, Türkiye’ de ise İç Anadolu Bölgesinde yetişir. Ağacın boyu 8 ila 10 metreye uzunluğundadır. Özellikle Akgünlük sakızını sütle kaynatılarak, çocuklar ve yetişkinler tüketebilir. Bu karışım, astım, bronşit, nefes darlığına iyi geliyor. Toz haline getirip balla, pekmezle karışıp kullanan vatandaşlarda var bu karışımda; mide rahatsızlığı, ülser, bağırsaklardaki enfeksiyonları temizleme özelliğine sahip. Ağaçtan yetişen akgünlük sakızı damlayarak yerde fosilleşip o şekilde elde ediliyor” şeklinde konuştu.

“FİYATI YÜKSEK, TOPLANMASI ZAHMETLİ”

Son zamanlarda Akgünlük sakızına talep olduğunu söyleyen Mehmet Gişioğlu, “ Peygamber efendimizin hadisinde de geçer ‘Akgünlük sakızını tütsüleyin’ diye.  Aynı zamanda akgünlük sakızı, tütsü olarak da kullanılıyor, ufak bir tencerenin içerisine ya da ateşin üzerine atılır ve nazardan korunmak içinde kullanılır.  Özellikle çocuklarda oldukça faydalı olan başka bir yöntem ise; Akgünlüğü bir tavanın içerisine bir tatlı kaşığı eklenerek ocakta yakılır. Çıkan yoğun dumanın üstü pamuk veya içi organik yün olan bez parçası ile kapatılır. Bütün sakızın rengi değiştikten sonra ocağın altı kapatılarak bez ılık bir şekilde çocuğun sırtına yerleştirilir. Bu yöntem genellikle çocuklar gece uykularındayken öksürük nöbetlerine karşı kullanılır. Bu bitkinin kullanım alanı baya geniştir. Kilosu 500 liradan satılıyor 100 gramı ise 50 liradan satıyoruz pahalı olmasının nedeni ise toplanması zahmetli olduğundan fiyatı baya yüksek” ifadelerini kullandı.

“BAL VE ZENCEFİL 2 YAŞ ALTI ÇOCUKLARDA KULLANILMAZ”

Akgünlük sakızının rengi beyaz olduğunu vurgulayan Mehmet Gişioğlu konuşmasının devamında, “İki yemek kaşığı bala bir çay kaşığı Akgünlük sakızı toz haline getirilerek sabah akşam birer tatlı kaşığı tüketilir. Bazı bitkiler çocuklar için kullanılmadığı gibi bal ve zencefilde 2 yaş altı çocuklarda kullanılmaz. Benim tavsiyem 6 yaşından sonra kullanmalar daha uygundur” diye konuştu.