T.C. Cumhurbaşkanlığı ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabından hareketle hayata geçirilen “Türk Mutfağı Haftası”
Adıyaman’da çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.
Adıyaman Valiliği, Adıyaman Belediyesi, Adıyaman Üniversitesi ile Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde düzenlenen etkinliklerin ikinci gününde kentin coğrafi işaretli ürünleri görücüye çıktı.
Minyaman Çarşısındaki etkinliğe Vali Dr. Osman Varol, Belediye Başkanı Vekili Mehmet Tırpan, Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Mehmet Hakan Doğan, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, Tarım İl Müdürü Nurettin Kiyas, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Torunoğlu, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı.
Etkinlik kapsamında İlimizde faaliyet gösteren çeşitli lokanta, restoran ve otel işletmelerinin mutfaklarında hazırlanan yemek ve tatlılar kurulan stantlarda beğeniye sunulurken Üniversitemiz Aşçılık Programı öğretim üye ve öğrencileri tarafından yöresel lezzetlerin sunumları gerçekleştirildi.
Misafirler çiğ köfte, içli köfte, kavurmalı hıtap, Adıyaman tava, tavuklu pilav, kavurmalı pilav, yarpuzlu köfte, tevenk sarması, dövmeç, meyir çorbası, mahluta çorbası ve kıllottik gibi asırlık lezzetlerin tadına baktı.
Rektör Prof. Dr. Mehmet Keleş: “Adıyaman’ımızı Bir Gastronomi Şehrine Dönüştürmeyi Hedefliyoruz”
Programda konuşan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, Adıyaman’ın bir gastronomi şehri olarak tüm dünyaya tanıtılması gerektiğinin altını çizerek, “Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türk Mutfağı Haftasını coşkuyla kutluyoruz. Bugün burada, binlerce yıllık tariflerle yapılan eşsiz lezzetler nedeniyle bir arada bulunmaktayız. Yemek köklü bir tarihin ve kültürün yansımasıdır. Gastronomi sadece lezzetli yemek hazırlamak değil o yemekleri sanat, kültür ve bilimle buluşturmaktır. Adıyaman’ımız birçok kültüre ev sahipliği yapmış, zengin bir mutfağa sahip, kadim bir şehirdir. Kavurmalı ve peynirli hıtabımız, topak helvamız, meyir çorbamız ve içli köftemiz gibi Türk mutfağına kazandırdığımız birçok lezzet mevcuttur.” dedi.
Rektör Keleş Gastronomi Bölümü’nün Müjdesini Verdi
Adıyaman Üniversitesi bünyesinde Gastronomi Bölümünün açılmasına ilişkin çalışmaların sonuç verdiğini, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın izninin alındığının belirten Prof. Dr. Keleş: “Bu güzel ve anlamlı günde önemli bir haberin müjdesini de vermek istiyorum. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından Üniversitemiz Gastronomi Bölümü kurulmasına izin verilmiştir. Adıyaman Üniversitesi olarak hedefimiz turizm ve ekonomiye katkı sunmak ve kültürel değerlerimizin tanıtımını yaparak bir gastronomi şehri olarak İlimize yapılan ziyaretleri arttırmaktır. Ülkemizi var eden değerler silsilesinde önemli bir halka olan gastronomi olgusunu turizm odağında daha da güçlendirmek, yerel kültürümüzü toplumun her bireyine yaymak ve en önemlisi de birlik olma şiarında daha çok çalışmak asli görevimizdir.” şeklinde konuştu.
Vali Dr. Osman Varol: “Zenginliklerimizi Tanıtma Konusunda Arzu Ettiğimiz Noktada Değiliz”
Adıyaman Valisi Dr. Osman Varol konuşmasında, gastronominin son yıllarda kültürel mirasın bir parçası olduğunu, turizm hareketliliğin artmasının en belirleyici faktörlerinden biri haline geldiğini söyledi.
Vali Varol: “Gastronomi Adıyaman için çok önemli. Çok zengin bir mutfağa sahip olan Adıyaman’ın bu zenginliğini sokağa yansıtma ve geniş kitlelere ulaştırma noktasında arzu ettiğimiz noktada değiliz. Zengin mutfağımız ve lezzetlerimiz bu şekilde ancak evde yaşayan bir kültür olarak devam eder. Bu zengin kültürümüzü doğrudan sunuma kazandırmak ve Adıyaman için olabildiğince istihdam ve kazanca çevirmek gerekmektedir.” dedi.
Konuşmaların ardından Adıyaman Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Halk Oyunları ve Dansları Topluluğu tarafından halk oyunları gösterisi sergilendi.
Katılımcı firmalara teşekkür belgelerinin takdiminin ardından Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde hazırlanan yemeklerin sunumu ve tadımı yapıldı.